Podzim si žádá nové chutě, více experimentu, zdravé produkty, které podpoří vaší imunitu. Naši kuchaři na Kapce se rozhodli si v průběhu léta vytvořit své vlastní Kimchi a zakomponovat ho do podzimního menu. Mnoho z vás tento pokrm nezná. Odkud vlastně pochází a proč je dnes tak velmi populární? V dnešním článku vám všechny tyto informace přineseme, včetně komentáře postupu výroby od našeho kuchaře Martina.
Korejská kuchyně je bohatá na chutě, vůně a tradiční pokrmy, a mezi nimi zaujímá zvláštní místo kimchi. Tato pikantní a chutná směs fermentované zeleniny, chilli papriček a koření není jen obyčejným jídlem; má bohatou historii a hluboký kulturní význam.
Kimchi je tradiční korejský pokrm, který má kořeny sahající až do starověké Koreje. První zmínky o tomto pokrmu pocházejí z 7. století, ačkoli se v té době lišil od dnešního kimchi. Původně byl kimchi vytvářen fermentací zeleniny s kořením a sójovou omáčkou. Postupem času se výroba a složení kimchi vyvíjely a zlepšovaly.
Nejvýznamnější moment v historii kimchi přišel během dynastie Koryo (918-1392), kdy byla tato dobová verze kimchi popsána v kronikách. V té době byla fermentace kimchi používána k prodloužení trvanlivosti zeleniny během zimního období. V 18. století bylo kimchi stále populárnější a začalo se více používat chilli papriček, což dalo kimchi jeho charakteristickou pikantní chuť. Během 20. století, zejména během Korejské války pro Korejce důležitým způsobem získávání živin a udržení potravin během zimy.
Dnes je kimchi jedním z nejznámějších korejských pokrmů na světě a stále hraje významnou roli v korejské kuchyni i kultuře.
Kimchi má také velký kulturní význam v Koreji a je spojováno s tradicí a rodinnými hodnotami. V některých rodinách se stále vyrábí kimchi doma podle tradičních receptů a praktik.
A tak i v naší Kapka restauraci jsme si vyrobili své vlastní Kimchi: ,,S blížícím se podzimem a změnou á la carte menu, jsme se rozhodli udělat svoje vlastní KAPKA kimchi. Zvolili jsme si ingredience, vlastní oblíbené koření, hodící se právě k tvorbě tohoto pokrmu. Do nálevu z vody a ze soli jsme naložili rozčtvrcené čínské zelí, které odpočívalo 24 hodin. Do zkřehlého zelí jsme pak postupně vtírali námi vyrobenou pastu ze sushi rýže, cukru, zázvoru a dalších ingrediencí namixovaných tak, aby vzniklo chuťově luxusní kimchi. Takto připravené zelí jsme naskládali na sebe a nechali 2 dny venku, aby se nastartovala fermentace. Poté jsme jej zakryli a uložili do lednice po dobu 4 týdnů”, komentuje výrobu náš kuchař Martin Babica, ,,dobře udělané kimchi vás musí jen lehce nakopnout, pálivost by neměla být trvalá a ostrá.”
Kimchi je často podáváno jako příloha k hlavním pokrmům a používá se také jako základ pro různé korejské pokrmy, jako jsou kimchi jjigae (kimchi polévka) a kimchi bokkeumbap (smíchaná rýže s kimchi). ,,Naše kimchi s jednou netradiční tajnou ingrediencí bude zařazeno coby doplněk k vepřovým žebrům, podávanými s opečenou, bagetkou,” dodává Martin.
Kimchi je tedy nejen korejským národním pokrmem, ale také důležitým symbolem korejské kultury a historie.
Celkově lze říci, že kombinace zdravého složení, výrazné chuti, kulturního významu a mezinárodní popularity dělá z kimchi trvale populární pokrm, který si získává stále více příznivců po celém světě.
A to naše můžete přijít ochutnat k nám do restaurace, jako součást nového á la carte menu.
Těšíme se na vaši návštěvu.