INFORMACE . REZERVACE
kapka_resort
9. 11.–11. 11. 2024
Kapka restaurace
Svatomartinské hody, které se konají 11. listopadu, jsou na Valašsku hluboce zakořeněnou tradicí. Tento svátek je spojen s oslavou svatého Martina z Tours, který je patronem vojáků, koní a vinařů. Na Valašsku, stejně jako v jiných částech České republiky, je tento den příležitostí k bohatým hostinám, kde nechybí pečená husa a mladé víno.
Tradice svatomartinských hodů sahá až do raného středověku. Svatý Martin, který žil ve 4. století, byl známý svou skromností a dobročinností. Legenda praví, že se Martin schoval mezi husy, aby se vyhnul jmenování biskupem, ale husy ho svým kejháním prozradily. Proto se na jeho svátek tradičně peče husa.
Na Valašsku se svatomartinské hody staly součástí zemědělského cyklu. Tento den symbolizoval konec podzimních prací a začátek zimního období. Bylo zvykem, že sedláci odváděli vrchnosti úroky v podobě hus a dalších darů.
Hlavním pokrmem svatomartinských hodů je pečená husa, která se podává s červeným zelím a knedlíky. Tento pokrm má nejen historický, ale i symbolický význam. Husa byla považována za luxusní jídlo, které si lidé dopřávali jen při zvláštních příležitostech.
Kromě husy se na svatomartinské tabuli objevují i další tradiční pokrmy, jako jsou koláče
a mladé víno. Mladé víno, známé jako svatomartinské, je prvním vínem z nové sklizně a jeho ochutnávka je nedílnou součástí oslav.
Dnes jsou svatomartinské hody na Valašsku nejen oslavou tradic, ale i příležitostí k setkávání a společenským událostem. Mnoho restaurací a hospod připravuje speciální svatomartinská menu a pořádá různé kulturní akce. Tento svátek je také příležitostí k podpoře místních vinařů a farmářů, kteří dodávají své produkty na svatomartinské trhy.
Svatomartinské hody na Valašsku jsou krásným příkladem toho, jak se historické tradice mohou prolínat s moderním životem a přinášet radost a pohodu do našich domovů.
Předkrm
Uzené kachní prso, kachní paštika, nakládané blumy, piniové oříšky, opečená brioška – 199 Kč
Polévka
Husí vývar s drůbky, kapustou a fazolemi – 89 Kč
Hlavní chod
Pomalu pečené husí stehno, kysané zelí a zelí z červené řepy, bramborová lokše a špekový knedlík – 549 Kč
Svatomartinská vína
Müller Thurgau, vinařství Sedlák
Zweigeltrebe Rosé, vinařství Sedlák
Modrý Portugal, vinařství Sedlák
Nezapomeňte si zarezervovat Vaše místo, jelikož kapacita je omezená.
Budeme se na Vás těšit!